Seszták betette a lábát?

Egy vidéki városban mindig feltűnést kelt, ha miniszterek, államtitkárok és a helyi polgármester ad át egy magánkézben lévő klinikát.

Mi kell ahhoz, hogy az átadás napján ennyi vezető beosztású jóember ráérjen, kiöltözzön és egy fél napot rászánjon a dologra. Nem gondolunk merészet, ha az jut eszünkbe, valami köze lehet a klinikához? Jobb esetben erkölcsi, más esetben anyagi szálak kötik hozzá. Az elmúlt egy évben hallottunk mendemondákat, de jobb, ha a szikár tényeknek nézünk utána és azok alapján mindenki döntse el maga, vannak-e érdekes részek a történetben.

Kezdjük a végéről! 2017. szeptemberében átadták Nyíregyházán a Finnamed magánklinikát. A megnyitó hatalmas volt, a városban szinte mindenki felkapta a fejét, minek köszönhető ennyi adóforinton hizlalt politikus megjelenése egy magánklinikánál. Mégis, kik voltak itt? Lássuk!

finnamed1.jpg

 A képen balról második Román István megyei kormánymegbízott, a Nyíregyházi Főiskola egykori HÖK elnöke, megyei Fidelitas elnöke.

 finnamed3.jpg

 finnamed5.jpg

 Miért jött a miniszter és miért szólt egy kétperces reklámmal is felérő riport a városi híradóban erről az egészről? Ezekre a kérdésekre a választ a színfalak mögött kell keresnünk. Elöljáróban néhány kulcsszót megemlítek itt is, melyeket később fogok kifejteni. Az egyik ilyen a helyszín. A Damjanich lakópark. Az egykori Damjanich laktanya helyén, egy volt tiszti épület alsó szintjén építették ki a klinikát. Miért itt? Ha a cég tulajdonosi szerkezetére ránézünk, magyarázatot találhatunk erre. A nyilvános cégadatok szerint az egyik tulaj a névadó Dr. Finna Péter, aki 2009-től egyedül tulajdonolta a céget. A megnyitó után, 2017. novembertől egy új tulajdonos is van a cégben, Mikucza Lászlóné, egy 78 éves hölgy. Mit keres ő itt? Talán a fia ügyleteihez adja a nevét, mert a tisztségviselők között ott van Mikucza László Zsolt, aki 2018. februárjától ügyvezető a cégben. Be kellett venni?

2007. nyarán alapították meg a Damjanich Lakópark Kft.-t, melyben tulajdonos volt a fent említett Mikucza László bátyja, Mikucza Tamás. 2015-ben üzletrészét eladta. Vélhetően Mikucza-Horváth Ágnesnek, aki egy ideje ismét a lánykori nevét használja. A Damjanich Lakóparkot a Nyír-Komplett Kft. építette, aminek a tulajdonosai egyeznek a Damjanich Lakópark tulajdonosaival.

A Nyír-Komplett Kft. nem csak Nyíregyházán sikeres cég, hanem Seszták Miklós lakóhelyén is, Kisvárdán. Városi Könyvtár felújítása, sétáló utca kialakítása, járdafelújítások, polgármesteri hivatal felújítása, stb. A város honlapján a Közbeszerzések menü alatt ezek megtekinthetők. A Nyír-Komplett egyik tulajdonosa, Mikucza-Horváth Ágnes egy alapítvány létrehozásában is jeleskedik, az Alkossunk Várost Alapítványban. Alapítója Mikucza Tamás. Céljuk "a hagyományokra épülő, modern Nyíregyháza városarculatának kialakítása". Az alapítvány honlapjukon megadott címe a fent említett hölgy lakcímével egyezik. Ez az alapítvány rendezi minden évben a kisvárdai LeszFesztet. Információink szerint a kisvárdai vár tövében megrendezett és állami cégek hirdetéseivel alaposan kitömött fesztivál helyszínét erre a pár napra a város ingyen adta át a rendezőknek.

2016-os támogatások az alapítványnak:

 • OTP : 5 millió forint
 • EMMI: 2,3 millió forint
 • Szerencsejáték: 11 millió forint
 • Nemzeti Kulturális Alap: 21,7 millió forint
 • Idegenforgalmi és Szabadidő Centrum: 3,6 millió forint

2017-es beszámolót nem találtam.

Van még itt más is? Van! 2016. decemberében bezárták Sóstógyógyfürdőn a tölgyek ölelésében lévő Erzsébet-szállót (Park Hotel). Egykor a Megyei Tanács üdülője és továbbképző intézményeként funkcionált. 2005-ben újították fel, nagyon jó állapotban volt még 11 év múlva is.

sgy.jpg

A képen a világosabb területről van szó

2017.08.23-án írták alá az sóstói Erzsébet szálló eladási szerződését a nyíregyházi KELET-REST Kft-vel. Vételár 844,75 millió forint volt. A vevő céget Drágár Péter és felesége alapította még 2002-ben.

2017. előtt a KELET-REST Kft. 1-7 millió forint éves árbevételeket produkált. Adózott eredménye negatív, illetve pár tízezer forint volt minden évben. Alkalmazottja két éve nincsen. Semmi jel nem mutatott arra, hogy ez a cég önállóan egy ekkora beruházást el tud végezni.

Érdekes módon, a vásárlás előtt egy hónappal lett a cégben többségi tulajdonos Mikucza László Zsolt.

Az ingatlan vásárlást követően, 2017. nyarától a kötelezettsége 928 millió forint. A megvásárolt ingatlant 594 milliós jelzálog terheli. A mérlegadatok alapján 2017-ben a kötelezettsége 877 millióval nőtt. Ebből 594 millió a fent említett banki kölcsön és 283 millió lehet a tagi kölcsön. Éppen ennyivel nőtt a rövidlejáratú kötelezettsége a mérlegadatok szerint. Ki az, aki évek óta vegetáló cégbe ennyit beletol?

finnamed6.jpg

Az Erzsébet szálló és Finnamed között a kapocs Mikucza László Zsolt.

 • A város vajon miért nem vehette meg az ingatlant?
 • Vajon Seszták Miklós akadályozta ezt meg?
 • Mit kaptak cserébe azok, akik ehhez asszisztáltak?
 • Ha ezt sikerült volna a városnak megvásárolnia, akkor is meg kellett volna építenünk az új szállodát Sóstón?

Ja, és még valami! A Finna-Med Kft. az idén 41 millió forintot nyert el egy EU-s pályázaton (GINOP-2.1.7-15 - Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés), mely szerint a Hungee nevű most fejlesztendő termékcsaládhoz gyártóüzemet szeretnének építeni Bodrogkisfaludon. Bodrogkisfaludon? Van itt néhány Mészáros Lőrinc birtok. Éppen a Kalóz Kikötő és Yacht Club mellett. Egy kósza mendemonda szerint a kikötő tulaja Mikucza Tamástól kapott 22 millió forint kölcsönt, amit nem fizetett időben vissza. A kölcsön fedezete az egyébként 400 milliós eszközértékű cég vagyonelemei voltak. Mikuczához kerülnek azok is?

Ennyi? Dehogyis! Még egy apróság. A kisvárdai Várfürdő üzemeltetési jogát közbeszerzési eljáráson egyetlen indulóként nyerte el egy nyíregyházi cég. Az AV2 Invest Kft. Török László a tulajdonosa, címe az Alkossunk Várost alapítvánnyal megegyezik, ráadásul az alapítvány elnöke és közös cége van Mikucza Tamással. Már megint ez a Mikucza!

Hopp, még valami! Lövei Csaba városi közgyűlési képviselő ez év januárjában utánajárt annak, hogy Nyíregyházán a Derkovits utcán lévő közel 6 hektáros Vállalkozói Parkot ki és hogyan vásárolta meg. Részletek hamarosan!

 Seszták Miklós betette a lábát a városunkba és a helyi vezetés asszisztál neki? Vagy asszisztálniuk kell? Uraim, önöknek mindez feltűnt az utóbbi időben?

finnamed0.jpg

Segítségünkre volt:

 1. partnercontrol.hu
 2. mnvzrt.hu
 3. foldhivatal.hu
 4. kisvarda.hu
 5. leszfeszt.hu
 6. alkossunkvarost.hu
 7. finnamed.hu
 8. nyiregyhaza.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiregyhaza2019.blog.hu/api/trackback/id/tr3314339275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momentum Nyíregyháza

Nyíregyházát érintő lapszemle, kiemelt hírek. A neten fellelhető, városunkkal kapcsolatos, helyben elhallgatott hírek.

Kategóriák