Csak propagandacélra

Nyíregyháza erdeje tele van futókkal. Társaimmal 2012. óta gondolkodtunk, hogyan lehetne futóversenyt rendezni a városban.

Az országnak már nem volt olyan szeglete, ahol ne hirdettek volna valamelyik hónapban félmaratoni versenyt. Mi Kassára jártunk át rendszeresen és Debrecenbe. Egyesületet alapítottunk, melynek keretein belül meg lehet rendezni egy versenyt. 2014. tavaszán jött el a várva várt nap. Futóverseny Nyíregyházán! Támogatói felajánlásokkal és egy városi pályázat segítségével megrendeztük az első Tavaszváró futóversenyt. 170-180 ember indult a nagyon jó hangulatú versenyen. Nagy erőt és önbizalmat adott ez nekünk, így még ott elhatároztuk, hogy ősszel félmaratont rendezünk.t1.jpg

Mint gyakorlott futó, tudom, hosszabb távokon nem szeretnek többször azonos pályarészen haladni a versenyzők, így olyan útvonalat kellett terveznünk, ami nem érinti ugyanazt a részét a városnak. Miután szembesültünk azzal, hogy a városi utak lezárása milliós nagyságrendet jelentene a költségvetésben, ezért erdei és kevésbé forgalmas útszakaszokat tettünk bele. Ragaszkodtam hozzá, hogy városunk fontosabb nevezetességeit érintse. Így az útvonal keresztülment a Múzeumfalun, a strandon és az Állatkerten is. Végül vissza a városi stadionba. Az útvonalat mindenki dicsérte. A minden ősszel megrendezett VIDOR fesztiválhoz kötöttük, így a nevét is felvette. I. Nyíregyházi VIDOR Félmaraton. Óriási siker, mindenki gratulált és már a következőt várta. A verseny végén a helyi tévé megszólaltatta a főrendezőnket és a városházáról egy embert. Utóbbi Batizi Tamás, polgármesteri kabinetfőnök volt.bt.jpg

Zagyva Gyula a helyi propaganda-művek vezetője, Batizi Tamás és Tarczy Gyula alázatos propagandista

A nyilatkozata abban a pillanatban kihúzta nálam a gyufát. Az egészet úgy állította be, mintha a városháza ötlete és megvalósítása lett volna az egész verseny. Sajnos a videót nem találom róla. Hagyományt szerettek volna teremteni. 2015-ben tavasszal ismét futóversenyt rendeztünk az erdőben a rövidebb távok szerelmeseinek. A város nélkül. Áprilisban a BSI idehozta Nyíregyházára a Vivicitta versenyét, melynek lebonyolításában segédkeztünk. Fellendült a város futóélete, évi 2-3 verseny. 2015 őszére megnyerték az Electroluxot, hogy szálljon be egy félmaraton támogatásába, sikerült is megrendezni. 2016-ban csend és hullaszag, a nagy hagyományteremtés elmaradt, a város magasról tett a versenyre.t2.jpg 2017. tavaszán a kezdeményezésemre és főrendezővé avanzsálva a III. Tavaszvárót is megrendeztük városi támogatás nélkül. 400 résztvevővel! A félmaraton ötlete ekkor ismét felmerült. Gondoltuk, tapogatózunk a városházán, ugyanis a nyírbátori Coloplast bejelentkezett támogatónak. Nálunk, az egyesületnél. A városházának egy feltétele volt. Pénzt nem ad, de a polgármester lehessen a fővédnök. Ettől a Coloplast és mi is elzárkóztunk. Felhúzhatták az orrukat és megkereshették az Electroluxot, mert másfél (!) hónap múlva félmaratont rendeztek a belvárosban, amiről semmi jót nem hallottunk, dilettáns rendezés, futóversenyt nem látott emberektől. A versenykiírást egy az egyben átvették a mi honlapunkról, meg sem említve a forrást. Kisstílű, hitvány magatartás.

2017. és 2018. őszén a várost teljesen kihagyva megrendeztük a Coloplast Félmaratont. Óriási siker, persze a helyi propagandamédia kussolt rendesen.

Aki nem tett hűségesküt a városházának, az nem is létezik.

Ami nem az ő propaganda céljaikat szolgálja, arról hallgatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiregyhaza2019.blog.hu/api/trackback/id/tr9314261705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momentum Nyíregyháza

Nyíregyházát érintő lapszemle, kiemelt hírek. A neten fellelhető, városunkkal kapcsolatos, helyben elhallgatott hírek.

Kategóriák