Szent István ünnepére

 

Augusztus 20-án ünnepeljük az ország születésnapját. Ilyenkor sok-sok politikus áll ki a közönség elé a különböző ünnepségeken, és mindannyian megpróbálják megfejteni, hogy vajon mi mindent üzen a mai kornak Szent István. Általában valahogy mindig pont valami olyat üzen, ami az aktuális kormányzati propagandának megfelel.

Viszont talán sokkal fontosabb kérdés az, hogy a mai Magyarországon mi magunk vajon mennyire azonosulunk az ő értékeivel? Vajon az ország mostani vezetése mennyire képes magáévá tenni Szent István nézeteit? Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, egyszerűen nézzük meg, mire inti ő Imre herceget, azon keresztül pedig mindannyiunkat.

Szent István Intelmei kiállták az idő próbáját. Ha elolvassuk a 10 pontból álló írást, akkor a mai kor számára is könnyen értelmezhető és befogadható értékeket közvetít felénk. Éles kontrasztként érdemes lehet mellétenni a gránitszilárdságúnak gúnyolt alaptörvényt, amelyet megalkotása óta már ki tudja hányszor kellett megtákolni – ráadásul pont ugyanazok tákolják, akik megalkották, tehát még ők is elégedetlenek vele.

Ez is jele annak, hogy Szent István valóban államalapító, államszervező elme volt. Nézetrendszere ezer év után is megállja a helyét, hosszú távra gondolkodott. Magyarországnak és a magyaroknak stabil helyet akart teremteni Európában, és mindannyiunk szerencséjére ez sikerült is.

Anélkül, hogy Szent István Intelmeinek részletes elemzésébe kezdenénk, érdemes kiemelni néhány gondolatot, amely a mai kornak is útmutatás lehet.

 

(…)uralkodj mindannyiukon harag, gőg, gyűlölség nélkül, békésen, alázatosan, szelíden; tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.” – talán említeni sem kell, hogy eme tanítástól milyen távol áll a mai politikai élet. Hatalmasaink csak a saját hatalmukkal és vagyonuk gyarapításával foglalkoznak, míg az olyan értékeket messze elkerülik, mint az alázatosság és szelídség. Ahogy a politikai foklkór korábban már megfogalmazta: Szent István „ezeknek” már rég levágatta volna a kezét.

 

A türelmes királyok királykodnak, a türelmetlenek pedig zsarnokoskodnak.” – vajon türelmes vagy türelmetlen az a vezető, aki számon kéri az NVB elnökén, hogy az betartotta a törvényt? Vajon jó dolog, hogy ez a vezető egyetlen döntést sem ad ki a kezéből, és az országot a saját játszóterének tekinti? Vajon követi-e az ilyen vezető Szent István tanítását? Véleményünk szerint távolról sem.

 

(…) a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak.” – ezekben a mai feszült, ’migráncsos’ időkben mi is lehetne aktuálisabb… Természetesen Szent István sem akarhatta, hogy iszlamizálódjon az országa, de ahogy ettől neki sem, úgy nekünk sem kell tartani manapság. Magyarország ma alig érintett a migráció problémájában, mégis a kormányzati kommunikációs gőzhenger ennek ellenkezőjét szeretné elhitetni velünk. A miniszterelnök ebben egészen odáig merészkedett, hogy a téma kapcsán nyíltan belehazudott a német kancellár és a nemzetközi sajtó arcába is.

Szent István tudta, hogy a hozzánk jó szándékkal érkezőket segíteni és gyámolítani kell. Ez a mai Magyarország hasznára is válhatna, ennek ellenére a mai magyar állam a hozzánk érkezőket szándékosan éhezteti a határon. Orbán Viktor jóvoltából volt már pár szégyenteljes pillanata az országnak (lásd: baltás gyilkos kiadatása), de talán mind közül ez a legaljasabb húzása.

Természetesen Szent István is óvta és védelmezte az országot. Az ügyeket hol diplomáciával, hol pedig katonai erővel kellett megoldania. Nos, a mai Magyarországon a diplomácia mostoha sorsra van ítélve egy, a posztjára alkalmatlan külügyi vezető által. A katonai erőnk pedig? Nos, Orbán Viktor szereti erős országnak vizionálni hazánkat, de álljon itt csak két szám egymás mellett. A Global Firepower 2018-as összesítése szerint Magyarországnak 32 tankja van, míg pl Romániának 827.

 

ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes” – ehhez pedig még kommentár sem kell…

 

Magyar Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiregyhaza2019.blog.hu/api/trackback/id/tr4714192787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momentum Nyíregyháza

Nyíregyházát érintő lapszemle, kiemelt hírek. A neten fellelhető, városunkkal kapcsolatos, helyben elhallgatott hírek.

Kategóriák