NYÍRVV vezető lakat alatt?

Először nem jogerősen 3 év börtönbüntetéssel sújtotta a Nyíregyházi Törvényszék a megyeszékhelyi NYÍRVV Kft. korábbi ügyvezetőjét és két társát hűtlen kezelés bűntette miatt. A vége jogerősen két év lett. Tudják, a Nyíregyházi Törvényszék a Bocskai utcán van! :)

"Az ítéleti tényállás szerint B. Péter az önkormányzati tulajdonú NYÍRVV cég vezetőjeként a földutak karbantartásáért, az útfelújítási és útstabilizálási munkákért is felelt. 2012 szeptemberében olyan vállalkozási szerződést kötött a harmadrendű vádlottal, melyről tudta: az abban foglalt munkákat nem végzi el. E szerződéseket az önkormányzat illetékesei részére nem mutatták be, ellenjegyzésük sem történt meg. A szerződésben az önkormányzat részéről kapcsolattartóként a másodrendű vádlottat jelölték meg, aki tisztában volt az előbb említettekkel. Mégis vállalta a kifizetés érdekében szükséges okiratok, teljesítési igazolások aláírását. N. J. 2012 decemberében kiállította a fiktív számlákat és benyújtotta a NYÍRVV Kft.-hez. A vádlott társai a jogszerűség látszata érdekében a teljesítmény-igazolásokat aláírták, ezért a számlák ellenértékét kifizették. Ők hárman összesen 32,8 millió forint kárt okoztak az önkormányzati cégnek.

bocskaip.jpg

Van, amiben felmentették 

Egy másik vádpontban B. Pétert a bíróság felmentette. Eszerint a férfi 2011-ben és 2012-ben több vállalkozói szerződés kapcsán szintén vagyoni hátrányt okozott a cégének, mondván, azért tért el a korábbi gyakorlattól, hogy a szokásos díjnál nagyobb összeget tudjon kifizetni vállalkozóknak. A másodfokú bíróság szerint azonban ez nem nyert bizonyítást (az elsőfok ebben is elmarasztalta). Erre is tekintettel az első fokon B. Péterre kiszabott 4 év börtönbüntetést 3 évre, míg a másodfokú vádlott, D. P. 3 éves börtönbüntetését 1 évre enyhítették. N. J. esetében a szintén 3 éves börtönbüntetést 2 évre mérsékelték és annak végrehajtását is felfüggesztették 2 évre. A férfit 10 millió forint pénzbírsággal sújtották.

Az ítélet a másod- és a harmadrendű vádlott esetében jogerős, míg B. Péter előtt megnyílt a harmadfok, mire ő és védője fellebbezett."

Miről is van szó?

"Kovács Ferenc fideszes polgármester ennek ellenére nem jelentett be kárigényt a város nevében, B.-t pedig az egész bírósági eljárás ideje alatt a helyén hagyta, vezetői jogköreit nem korlátozta. Sőt, először azt nyilatkozta, hogy az elsőfokú döntés után, a jogerős ítéletig maradhat a városi cég vezetője. Végül azonban B.-t benyújtotta a lemondását, amelyet a polgármester elfogadott, bár hangsúlyozta, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Azóta B.-nak újabb ügye került a bíróság elé, itt a vádirat szerint abból lett probléma, hogy olyan munkára írtak ki közbeszerzést, amelyet a szerződéskötéskor már elvégeztek.

B. a Magyar Nemzet szerint a nyíregyházi polgármester „bizalmasa, jobbkeze”. Lemondása után egy olyan cégnél kapott állást, amely állami támogatással épített logisztikai központot a városban. B. és családja akkor tett szert országos hírnévre, amikor a 2014-es kampányban Orbán Viktor személyesen kereste fel otthonukat, és erről bensőséges hangulatú videót is közölt."

orbibocskai.jpg

A Debreceni Ítélőtábla sajtóközleménye ide kattintva elérhető.

forrás: szabolcsihir.hu és 444.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiregyhaza2019.blog.hu/api/trackback/id/tr3414087719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momentum Nyíregyháza

Nyíregyházát érintő lapszemle, kiemelt hírek. A neten fellelhető, városunkkal kapcsolatos, helyben elhallgatott hírek.

Kategóriák